Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Αυτό είναι το Champions League της νέας σεζόν

Στις 30 Ιουνίου 2009 διεξήχθει το παιχνίδι μεταξύ της Hibernians από τη Μάλτα και της Morgen από το Μαυροβούνιο. Όσο απίθανο και αν φαίνεται ήταν το πρώτο ματς της νέας σεζόν για το Champions League. Τελικό σκορ 0-2 υπέρ των Μαυροβούνιων. Την επομένη ακριβώς αναμετρήθηκαν η Tre Fiori από το Σαν Μαρίνο και η Sant Julia από την Ανδόρα με το 1-1 να σφραγίζει τις προσπάθιες των δύο ομάδων. Οι τέσσερις αυτές ομάδες είναι οι μόνες που συμμετέχουν στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League με την νέα μορφή που αυτό έχει.

Ας αναλύσουμε λοιπόν τη νέα δομή του Champions League ξεκινώντας από τους ομίλους του. Στους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης θα βρεθούν απευθείας 22 ομάδες. Πρώτη η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Barcelona μαζί με τις Manchester United, Liverpool, Chelsea (Αγγλία), Real M., Sevilla (Ισπανία), Inter, Juventus, Milan (Ιταλία), Bordeaux, Marseille (Γαλλία), Wolfsburg, Bayern M. (Γερμανία), Rubin Kazan, C.S.KA. Moscow (Ρωσία), Unirea (Ρουμανία), Porto (Πορτογαλία), AZ Alkmaar (Ολλανδία), Rangers (Σκωτία), Besiktas (Τουρκία), Dinamo Kyiv (Ουκρανία) και Standard Liege (Βέλγιο).

Αυτοί είναι οι 22 σίγουροι. Όλοι οι άλλοι θα παλέψουν για τις υπόλοιπες 10 θέσεις. Από φέτος η UEFA έχει χωρίσει τα προκριματικά σε 2 μονοπάτια. Το ένα είναι των πρωταθλητών (Champions path) και το άλλο των ομάδων που κέρδισαν την έξοδο στη διοργάνωση αλλά χωρίς να κατακτήσουν τον τίτλο στην χώρα τους (Best-placed path).

Το Best-placed path ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό γύρο όπου βρίσκονται 10 ομάδες. Έτσι λοιπόν οι Dinamo Moscow (Ρωσία), Dinamo Bucharest (Ρουμανία), Sporting (Πορτογαλία), Twente (Ολλανδία), Celtic (Σκωτία), Sivaspor (Τουρκία), Shakhtar (Ουκρανία), Anderlecht (Βέλγιο), ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και Sparta Pr.(Τσεχία) θα κληρωθούν μεταξύ τους σε 5 ζευγάρια οι νικητές των οποίων θα περάσουν στον τελευταίο προκριματικό γύρο που από φέτος ονομάζεται play off. Εκέι περιμένουν ήδη οι Arsenal (Αγγλία), Atletico M. (Ισπανία), Fiorentina (Ιταλία), Lyon (Γαλλία) και Stuttgard (Γερμανία). Όπως γίνεται αντιληπτό από το best-placed path προκύπτουν 5 ομάδες που θα μπούν στους ομίλους και προβλέπεται "σφαγή"...

To champions path ξεκινά πολύ νωρίτερα ή μάλλον έχει ήδη ξεκινήσει όπως αναφέραμε παραπάνω. Οι δύο ομάδες που θα προκριθούν από την πρώτη φάση θα μπούν στη μεγάλη "γούρνα" του 2ου προκριματικού γύρου και θα συναντήσουν τις Levski Sofia (Βουλγαρία), Stabaek (Νορβηγία), Kobenhavn (Δανία), Saltzburg (Αυστρία), Partizan (Σερβία) ,Maccabi H. (Ισραήλ), Kalmar (Σουηδία), Slovan Brat. (Σλοβακία), Wisla Krakow (Πολωνία), Debreceni (Ουγγαρία), Dinamo Zagreb (Κροατία), ΑΠΟΕΛ (Κύπρος), Maribor (Σλοβενία), Inter Turku (Φινλανδία), Ventspils (Λεττονία), Zrinjski (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Ekranas (Λιθουανία), Sheriff (Μολδαβία), Bohemian (Ιρλανδία), Skopje FK (ΠΓΔΜ), Hafnarfjordur (Ισλανδία), WIT Georgia (Γεωργία), Bate (Λευκορωσία), Levadia Talin (Εσθονία), Baki (Αζερμπαϊτζάν), Tirana KF (Αλβανία), Pyunik Yerevan (Αρμενία), FK Aktobe (Καζακστάν), Glentoran (Β. Ιρλανδία), Rhyl (Ουαλία), Streymur (Νήσοι Φερόες) και Dudelange (Λουξεμβούργο).

Μετά και από το δεύτερο "ξεσκαρτάρισμα" θα απομείνουν 17 ομάδες οι οποίες προκρινόμενες στον 3ο πλέον προκριματικό γύρο του champions path θα συναντήσουν τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, την Slavia Prague (Τσεχία) και την Zurich (Ελβετία). Από τις 20 ομάδες όπως είναι ευνόητο θα απομείνουν 10 οι οποίες θα κληρωθούν μεταξύ τους και θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στους ομίλους μέσω των play off του champions path. Συνοψίζοντας λοιπόν βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη 22 ομάδες στους ομίλους οι οποίες θα πλαισιωθούν από 5 ομάδες μέσω του champions path και άλλες 5 μέσω του best-placed path για να συμπληρωθούν έτσι τα 32 "αστεράκια" της διοργάνωσης.

Να διευκρινηστεί εδώ ότι σε κάθε προκριματικό γύρο οι ομάδες χωρίζονται στα γνωστά 2 γκρουπ δυνατών και αδυνάτων (με βάση την βαθμολογία τους στη λίστα της UEFA). Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα βρίσκονται στο γκρουπ των ισχυρών και στις δυο κληρώσεις. Οι αγώνες είναι πάντα διπλοί με τον γηπεδούχο του πρώτου ματς να καθορίζεται από την κλήρωση. Ισχύει ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ και εάν έχουμε απόλυτη ισοπαλία μετά τα δυο ενενηντάλεπτα οδηγούμαστε σε παράταση και πέναλτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου