Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Serie A 2009

Τελευταίος μας σταθμός σε αυτή τη μίνι περιήγηση στα σημαντικότερα Πρωταθλήματα της σεζόν που μόλις τελείωσε είναι το Campionato. Στη γειτονική μας χώρα, από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, η βασίλισσα είναι μια. Η Inter του Massimo Moratti. Οι "Νερατζούρι" κατέκτησαν και φέτος εύκολα την κορυφή του ιταλικού Πρωταθλήματος. Η πρόσληψη βέβαια του Jose Mourinho είχε ως στόχο την κορυφή της Ευρώπης αλλά οι Μιλανέζοι πρέπει να φάνε αρκετά ψωμιά ακόμα για να φτάσουν εκεί. Και να δούμε ακόμα για πόσο θα αντέξει ο Πρόεδρος να τα χώνει.

Το Κύπελλο Ιταλίας κατέληξε στο "γαλάζιο" κομμάτι της Ρώμης, δηλαδή στη Lazio η οποία στον τελικό του Olympico κέρδισε την Sampdoria με 6-5 στην διαδικασία των πέναλτι αφού κανονική διάρκεια και παράταση είχαν λήξει 1-1.

Μαζί με την Inter στους ομίλους τους Champions League θα συμμετάσχουν η 2η Juve και η 3η Milan, ενώ στα προκριματικά της διοργάνωσης θα αγωνιστεί η Fiorentina. Στο Europa League θα αγωνιστεί η Κυπελλούχος Lazio μαζί με την συμπολίτισσα Roma και τη Genoa του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, η οποία έχασε την έξοδο στο Champions League στην ισοβαθμία με τους "βιόλα".

Στη Serie B θα βρίσκονται από του χρόνου οι Torino, Reggina και Lecce ενώ την άνοδο από τη 2η στην 1η κατηγορία πανηγυρίζουν η Bari του Antonio Conte και η ιστορική Parma. Την τρίτη προνομιούχο θέση διεκδικούν σε play off η Livorno, η Brescia, η Empoli και η Grosseto.

Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Σουηδός διεθνής σούπερ σταρ Zlatn Ibrahimovic με 25 γκολ.

PS : Η φετινή περίοδος σημαδεύτηκε από την αποχώρηση από την ενεργό δράση δυο πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών. Ο ένας είναι ο Luis Figo και πιθανότατα η απόσυρσή του θα ήταν η σημαντικότερη στην Ευρώπη. Όμως επισκιάστηκε από την αποχώρηση του αρχηγού των αρχηγών. Της σημαίας. Του μέγιστου Paolo Maldini. Ο γεννημένος στις 26/6/1968 Maldini αγωνίστηκε για 25 χρόνια μόνο στη Milan μέχρι τα 41 του χρόνια. Κατάφερε να κατακτήσει 7 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο, 5 εγχώρια Super Cup, 5 Champions Leuague, 2 Διηπειρωτικά με τη Milan και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Ιταλίας. Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με τους "Azzuri" με 126 συμμετοχές πραγματοποιώντας ντεμπούτο στις 31/3/1988 στο φιλικό 1-1 εναντίον της Γιουγκοσλαβίας σε ηλικία 19 ετών. Επίσης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Seoul το 1988.