Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Championat 2009

Με μια μεγάλη αλλαγή έληξε φέτος το Πρωτάθλημα στη Γαλλία. Μετά από επτά συνεχή χρόνια κυριαρχίας της Lyon, την κορυφή κατέκτησε η Bordeaux και οι οπαδοί της ομάδας μέθυσαν μετά από χρόνια με μια επιτυχία της ομάδας και όχι με το διάσημο κρασί της περιοχής τους. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Γιρονδίνους ο Yohann Gourcuff ο οποίος αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Milan αλλά στο τέλος της σεζόν οι Γάλλοι αγόρασαν τα δικαιώματά του έναντι 15 εκατ. €.

Η Lyon θα αναγκαστεί να παίξει play off για να συμμετάσχει στο Champions League, αφού κατετάγη 3η ενώ η 2η Marseille θα αγωνιστεί απ' ευθείας στους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης.

Στο Europa League 2009-10 θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν η Κυπελλούχος Γαλλίας Guingamp μαζί με τις Toulouse και Lille που τερμάτισαν 4η και 5η αντίστοιχα. Το Λιγκ Καπ κατέκτησε η πρωταθλήτρια Bordeaux η οποία κέρδισε στον τελικό την ανίσχυρη Vannes με 4-0.

Στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν οι Caen, Nantes και Havre, ενώ την άνοδο κέρδισαν οι Lens, Monpellier και Boulogne.

Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Γάλλος επιθετικός της Toulouse, Pierre Gignac με 24 γκολ.


Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Bundesliga 2009

Η πιο συναρπαστική σεζόν στην Γερμανία ολοκληρώθηκε με τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία μετά την κατάκτηση της Keiserslautern του Otto Reehagel. Πρωταθλήτρια για το 2009 η Wolfsburg του "αποτυχημένου" στην Bayern, Felix Magath. Μια Wolfsburg η οποία στο τέλος του πρώτου γύρου βρισκόταν στην 9η θέση της κατηγορίας αλλά τελικά ήταν αυτή που ανάμεσα σε 6 τουλάχιστον διεκδικητές του φετινού τίτλου, σήκωσε την "πιατέλα" του Πρωταθλητή, αποδίδοντας εξαιρετικό επιθετικό ποδόσφαιρο.

Δεύτερη και καταϊδρωμένη η Bayern Μονάχου. Πάλι καλά που ο Μπενκεπάουερ έδιωξε λίγο πριν το τέλος τον Κλίνσμαν και οι Βαυαροί έσωσαν τη χρονιά με την έξοδο στους ομίλους του Champions League. Στα προκριματικά της διοργάνωσης και πιθανός αντίπαλος τους Παναθηναϊκού, η Stuttgard του κανονιέρη Mario Gomez.

Στο Europa League της επόμενης περιόδου θα αγωνιστεί η Herta Berlin, το Hamburg και η κυπελλούχος (1-0 στον τελικό τη Bayer Leverkusen) και φιναλίστ του Κυπέλλου UEFA Werdrer Bremen, του εξαιρετικού Diego (που θα αγωνίζεται στη Juve του χρόνου) αλλά και του Αλέξανδρου Τζιόλη.

Στην Zweiteliga υποβιβάστηκαν οι Energie Cottbus, Karslruhe και Arminia Bielefeld και τις θέσεις του θα πάρουν οι Freiburg, Mainz και Nurnberg.

Πρώτος σκόρερ της χρονιάς αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Wolfsburg με 28 γκολ και τον ακολούθησε ο Ούγγρος συνοδοιπόρος του στην επίθεση των Πρωταθλητών Edin Dzeco με 26. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι με ένα επιθετικό δίδυμο που σκοράρει 54 φορές και τον Misimovic να μοιράζει ασίστ με το τσουβάλι, δύσκολα χάνεις την Κούπα ή μάλλον τον Δίσκο. Να δούμε ποιοι από αυτούς θα μείνουν γιατι ο αρχιτέκτονας ήδη έφυγε για την Schalke.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Primera Division 2009

Στην Ισπανία το 2009 υπήρχε μια και μόνο ομάδα, εκπληκτική Barcelona του Pepe Guardiola. Με εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο tremple της ιστορίας της, δηλαδή Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champion League. Το Ευρωπαϊκό το κατέκτησε απέναντι στην Man Utd με 2-0, το Κύπελλο με 4-1 απέναντι στην Athletic από το Bilbao και το Πρωτάθλημα το "καθάρισε" με εμφατικό τρόπο μέσα στο Sandiago Bernabeu κόντρα στην εχθρό Real με το εκπληκτικό 2-6.

Κατά τ' άλλα, η Real και η Sevilla θα ακολουθήσουν τους Καταλανούς στους ομίλους του Champions League της επόμενης χρονιάς και η Atletico Μαδρίτης θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στα play off της διοργάνωσης, εκεί που μπορεί να συναντήσει τον Παναθηναϊκό.

Το εισιτήριο για το Europa League κατέκτησε η Athletic Bilbao, η Villareal (του Ernesto Valverde) και η Valencia ενώ στη Segunda Division την νέας περιόδου θα βρεθεί η Real Betis, η Numancia και η Recreativo Huelva. Προβάδισμα για την άνοδο από τη 2η στην 1η κατηγορία, 2 αγωνιστικές πριν το τέλος έχουν οι Tenerife, Xerez και Real Zaragosa.

Πρώτος σκόρερ της σεζόν ήταν ο Ουρουγουανός διεθνής στράικερ της Atletico Madrid, Diego Forlan με 32 γκολ επίδοση που τους χάρισε και το Ευρωπαϊκό Χρυσό παπούτσι.